Så utläser du din obalans i håret

Ditt hår skvallrar om hur du mår – och du kan också utläsa din doshaobalans i hårets kvalitet. Såhär tyder du hårets obalans – och så här tar du som bäst hand om det!

För att få veta vår obalans behöver vi inte gå längre än till närmaste spegel. Enligt ayurveda kan en obalans i håret nämligen spegla vad vi har för obalans i kroppen!

Är ditt hår torrt och frissigt, ostyrigt och har lätt att få kluvna toppar? I så fall har ditt hår en vataobalans och behöver näring. Sannolikheten är att även din kropp är i stort behov av att balansera vata.

Om ditt hår börjar tunnas ut och blir alltför tidigt grått signalerar det att det är för mycket hetta inuti. Håret har en pittaobalans och troligen behöver du balansera pitta även i kroppen.

Om ditt hår är tjockt, matt och oljigt betyder det att det intre finns tillräckligt med matsmältningskraft och håret har det en kaphaobalans. Troligen behöver hela du balansera kapha!

Ta hand om håret!

Förutom att äta enligt vår doshaobalans, sova tillräckligt mycket och undvika stress finns det en hel del vi kan göra för att ta hand om vårt hår. Här är fem tips på hur du ta som bäst hand om ditt hår:

5 tips – så tar du hand om ditt hår

  1. Ta tillskott av amalaki. Örten amalaki stärker hårets kvalitet.
  2. Ät balanserade måltider. Låt din måltid innehåller alla de sex smakerna surt, salt, sött, bittert, strävt och kryddigt, och ät 1 tesked ghi till, så att du när dig själv optimalt inifrån.
  3. Olja håret varje vecka. Använd en hårolja innehållandes amalaki, hibiskus, bhringraj och sesam-, ricin eller kokosolja. Håret mår gott av näring även utifrån. Om du har torrt hår, låt oljan sitta i över natten. Om du har oljigt hår med mjäll, låt oljan sitta en timme och schamponera sedan håret.
  4. Ät nötter och frön varje dag. Nötter och frön innehåller näringsämnen som gynnar hårets kvalitet och tillväxt.
  5. Smörj i näsan med ghi på kvällen. Detta motverkar grått hår och gynnar sömnen, som i sin tur gynnar hårets kvalitet.

Lämna ett svar